Što je to konoba ?

Konoba je pojam s više značenja. To je u prvom redu podrum ili podzemno spremište, donji dio kuće - prizemlje - koji u nekim krajevima služi kao staja. No, ako vas domaćini na području Humšćine pozovu u konobu, zahvalite im i uđite. Taj je čin dokaz njihova gostoprimstva.
Pozvao vas je da bi vas ugostio. Gostoljublje je ovdje jaka tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. Taj običaj dubokih korijena svoj je začetak imao upravo u prostoru konobe. Tu se kušalo vino i rakija, tu se odvijao uobičajeni ritual: pilo se, hvalilo se ono što se pilo, pričalo o aktualnostima iz svakodnevnice. Bilo je tu i priča iz davnina, anegdota, pošalica... Nije manjkalo ni trača.
Danas, međutim, pod pojmom konoba sve se više podrazumijeva uređeni prostor posebne namjene: mjesto gdje se može dobro jesti i piti.Humu je, na početku obnove i revitalizacije, takav objekt bio nužno potreban. Neophodan i poradi toga što se postojeća mala krčma postupno gasila, a vlasnik nije bio zainteresiran uložiti sredstva za modernizaciju.
Toga se posla prihvatila Ondina Vižintin,  tada mlada djevojka, rodom iz Gradinja kraj Istarskih toplica. Sa završenom ugostiteljskom školom i nekoliko godina provedenih na radu u ugostiteljskim objektima u Švicarskoj, ulijevala je puno optimizma i nade.
To se na sreću i ostvarilo: prava osoba na pravom mjestu. Postala je vlasnicom prostora uz samu Polaču , nakon sređivanja administrativnih poslova s bivšim vlasnikom.Ubrzo je počela temeljita adaptacija toga prostora koji je prije bio dijelom staja, podrum i spremište. Svečano otvorenje je bilo 13. lipnja 1976. godine.